Samenwonen of Trouwen

Belangrijke Verschillen om op te Letten

Samenwonen en trouwen lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar op juridisch en financieel vlak zijn er duidelijke verschillen. Het is belangrijk om stil te staan bij een aantal punten om problemen in de toekomst te voorkomen. Hier zijn vijf zaken die je in gedachten moet houden:
huren-of-kopen

1) De Woning: Huur vs. Koop

Huur: Wonen jullie in een huurhuis? Dan ben je niet automatisch beide huurders. Alleen degene wiens naam op het huurcontract staat, heeft rechten. Dit kan problemen opleveren bij het beëindigen van de relatie of overlijden van een partner. Door medehuurderschap aan te vragen of te trouwen, krijgen jullie beide rechten als huurder.

Koop: Voor samenwoners die in een koopwoning leven, is het eigendom afhankelijk van wie op de koopakte staat. Nadere afspraken kunnen worden vastgelegd in een samenlevingscontract. Bij getrouwde of geregistreerde partners is het eigendom wettelijk verdeeld, tenzij er specifieke voorwaarden zijn.

bezittingen-en-schulden

2) Bezittingen en Schulden

Bij samenwonen blijven persoonlijke bezittingen van degene die ze heeft aangeschaft. Bij gezamenlijke aankopen geldt dit niet, tenzij anders vastgelegd. Voor gehuwden of geregistreerde partners hangt de verdeling van bezittingen en schulden af van de datum van huwelijk en of er huwelijkse voorwaarden zijn.

kinderen

3) Kinderen

Samenwonende ouders hebben niet automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag. De vader moet het kind erkennen en daarna gezamenlijk gezag aanvragen. Voor gehuwden of geregistreerde partners geldt automatisch gezag en juridisch ouderschap, tenzij het kind voor 1 april 2014 is geboren.

erfenis

4) Erfenis

Samenwoners zijn geen erfgenamen van elkaar zonder testament. Gehuwden of geregistreerde partners worden automatisch erfgenamen, tenzij dit anders in een testament is vastgelegd.

scheiden

5) Scheiden

Samenwoners kunnen uit elkaar gaan zonder tussenkomst van de rechter, tenzij er een samenlevingscontract is. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn er afhankelijk van de omstandigheden, zoals minderjarige kinderen, andere regels van toepassing. Vaak is de rechter betrokken bij het opstellen van afspraken over alimentatie en pensioen.

Sta je op het punt om samen te wonen of te trouwen? Laat ons je helpen om goed voorbereid te zijn op alle juridische en financiële aspecten. Of het nu gaat om het regelen van gezamenlijke hypotheken, het vastleggen van afspraken in een samenlevingscontract, of het beschermen van jullie bezittingen, wij bieden persoonlijk advies op maat. Neem contact met ons op en zorg dat jullie toekomst financieel stabiel is.

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.


Onafhankelijk Maatwerkadvies aan Huis

Hypotheek Advies

Hypotheken

Op zoek naar de beste hypotheek voor jouw situatie? Wij vinden de ideale hypotheek met de meest gunstige voorwaarden, afgestemd op jouw wensen. Plan nu een gratis adviesgesprek!

Pensioen_planning

Pensioenen

Op zoek naar deskundig pensioenadvies? Wij stellen een pensioenplan op dat volledig aansluit bij jouw toekomstplannen. Plan nu eenvoudig je gratis adviesgesprek!

Aankoopmakelaar

Aankoopbegeleiding

Op zoek naar begeleiding bij het kopen van een huis? Wij ondersteunen je bij elke stap, van het vinden tot het aankopen van de juiste woning, afgestemd op jouw wensen. Plan nu je gratis adviesgesprek!

Hypotheek Berekenen

Rekentools

Benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden? Gebruik onze gratis berekentools voor een helder beeld van je hypotheek, pensioen of andere financiële vragen. Start nu en krijg direct inzicht!